maandag 19 augustus 2013

Review: Spore

Zoals ik in mijn week post ding iets heb beloofd, zou ik deze week een review maken over de game 'Spore'.

Spore is een game gemaakt door Electronic Arts. Net zo als De Sims. Toch is Spore iets heel anders als De Sims of SimsCity. In Spore speel je niet in een stad. Je speelt met een eigen soort die zich steeds verder ontwikkelen.

In spore heb je vijf verschillende fases. Elke fase kan je zien als een aparte game. Wel heeft het allemaal met elkaar te maken.


Celfase

Op een dag valt er een meteoriet op een planeet. Er komen allemaal nieuwe bacteriën bij de klap vrij. Één van die eencellige bacteriën ben jij! Je kan kiezen of je een herbivore (planteneter), carnivore (vleeseter) of omnivore (alleseter) bent.
In deze fase zwem je rond in het water van de planeet en moet je zo veel mogelijk eten. Nomnomnom! Ben je een herbivore, dan eet je alleen maar planten. Ben je een carnivore, dan eet je alleen maar rond zwevende stukjes vlees of andere bacteriën. In deze fase is het dus letterlijk eten of gegeten worden. Zo eet een groot dier jou gemakkelijk op en kan een klein diertje heb jij met maar één hap makkelijk weggeslokt. Heb je een even groot dier, die net zo ver geëvolueerd is als jou, die zul je moeten aanvallen. 
Verder is er nog een dingetje die je in de celfase kunt doen. Soms als je een diertje op eet of een plant gegeten hebt, komen er eigenschappen bij. Zo kun je trilhaartjes vinden, waardoor je sneller kunt zwemmen. Stekels, waar je een aanvaller mee weg kunt jagen of je krijgt betere kaken, waardoor je veel beter kunt eten. Dit is iets waar je in de hele game mee bezig bent. Je moet als maar sterker worden! Anders overleef je het niet in de harde buitenwereld. 
Als je genoeg punten hebt gehaald en je aardig wat geldeenheid hebt gespaard kun je op een knop drukken, waarbij je een soort genoot roept. De twee gaan een paringsdans doen en dan kom je in een menu uit, waarbij je je eigen spore helemaal kunt aanpassen. Alle eigenschappen die je al hebt vrijgespeeld kun je op je diertje plaatsen, waar jij maar wilt! Ook kun je je diertje een eigen vorm en kleur geven. 

Na een tijdje spelen in de celfase, zag mijn diertje er zo uit. Schattig niet?

Hier nog een paar voorbeeld van hoe je je diertje er uit kunt laten zien:

Op deze foto kun je ook meteen zien hoe je een diertje in elkaar zet.

Terwijl je bezig bent met het spel, zul je vanalles tegen komen, zoals je hier kunt zien.


Wezenfase:


Als je genoeg betaaleenheden hebt (DNA) en je groot genoeg bent, dan klim je aan land. Je kleine diertje word langzaam steeds slimmer en kan nu eindelijk ook buiten de zee om leven! Jammer genoeg vind ik dat je iets te snel in deze fase komt. Je bent er makkelijk met ongeveer 20 minuutjes spelen.
In deze fase moet je wezens uitmoorden of er bevriend mee raken. Met de eigenschappen die je hebt vrijgespeeld en nog gaat vrijspelen kun je verschillende acties ondernemen. Als je een wezen wilt uitmoorden kun je ze bijvoorbeeld slaan of bespugen. Hoe verder je in de game zit, hoe beter je er in word. Om bevriend te raken heb je ook eigenschappen nodig die je vrij speelt. Je kunt voor ze gaan zingen of ze charmeren. Als je gekozen hebt voor herbivore moet je natuurlijk ook nog zorgen dat je genoeg planten of vruchten binnen krijgt. Je komt regelmatig een plant tegen waar je iets van kunt eten. Als je nou gekozen hebt voor het vlees, moet je eerst een wezen moorden en kun je hem daarna op eten. Door te eten vult jouw eigen overlevings kans ook.

Deze fase ben ik doorlopen met dit diertje.

Hier op dit plaatje zie je hoe een diertje bevriend probeert te raken door te dansen. Grappig niet?


Stamfase:


Wanneer je hersenen eindelijk groot genoeg zijn, ga je met een stam een eigen klein dorpje op zetten. Je kunt gebouwtjes plaatsen op jouw gedeelte waar iedereen die in je stam zit een speer of iets anders kan pakken. In deze fase ben je ook niet maar één diertje van jouw eigen stam. Je bent je hele stam! Je kunt ze aansturen om andere stammen aan te vallen of bevriend mee te raken. Je kunt ze allemaal apart besturen, maar je kunt ze ook allemaal aanvinken om ze het zelfde te laten doen. 
In deze fase is het voornamelijk de bedoeling om zo veel mogelijk eten te vinden. Hoe meer eten je hebt, hoe meer wezens je aan je stam kunt toevoegen. Ook moet je verschillende stammen weer uitmoorden of bevriend mee raken. Het bevriend raken gaat op precies de zelfde manier. Het uitmoorden hoef je alleen maar op een stam te klikken en te kiezen voor het moorden. Als je genoeg hebt gemoord en je ruim in de meerderheid bent kun je hun hoofd huis ding (naam kwijt xD) aanvallen. Als die kapot is heb jij de stam overwonnen!

Met dit kleurrijk wezen ben ik deze fase door gekomen.

Als je net in deze fase zit, zal je dorpje er ongeveer zo uit zien. Erg dood nog.

Na verloop van tijd, kun je er steeds meer gebouwtjes in zetten en zal het langzaam deze kant op gaan.


Beschavingsfase:


In deze fase moet je kiezen of je een militair, economisch of religieus word. Vanaf nu is het ook niet meer het belangrijkste om je te evolueren. Je speelt nu ook niet meer met de wezens, maar met auto's vliegtuigen en boten. Je bestuurd ze op de zelfde manier als in de vorige fase. 
Als je een economische macht bent, dan kunnen jouw voertuigen handelen met andere beschavingen. Als je een militaire macht bent kun je andere beschavingen makkelijk vernietigen. Het doel in deze fase is dan ook om de planeet die je hebt uitgekozen te overheersen. 
Om de planeet te overheersen moet je vriendschap sluiten met andere beschavingen, beschavingen omkopen, handel met ze drijven of een oorlog beginnen.
Ook kun je in deze fase zelf je huisjes en alles samenstellen. Je kan zelf weten hoe je dorpje er uit ziet. 
Het is wel erg jammer dat je deze fase zo uit bent. Hij is veel te makkelijk en hebt zo alle beschavingen verslagen.

Dit is een van de creaties die ik in deze fase heb gemaakt.

Zo ziet het er ongeveer uit als je aan bezig bent.

Hier een voorbeeld van een dorpje die er erg schattig vond.


Ruimtefase:

Deze fase heb ik nog niet uitgespeeld, dus haal ik het gedeeltelijk van google af (wel vertaald in eigen woorden).
Nu je eindelijk de ruimte in kan, heb je alles en iedereen op jouw planeet verslagen. De planeet is nu van jou! Dit wil je met heel het universum hebben. Daar ga je nu voor zorgen!
In deze fase bestuur je je eigen ruimteschip. Je zult allemaal heel andere planeten ontdekken waar je van alles voor elkaar moet krijgen. De verscheidenheid aan planeten die je zult vinden is echt heel groot en de mogelijkheid om de planeten te vervormen en aan te passen maakt het spel nog diverser. Onbewoonbare planeten laat je leven op los en bewoonbare planeten koloniseer je. Ook ga je hier weer verder met de strijd. Je vernietigd weer van alles en probeert weer vrienden te worden. Vrienden worden doe je door voor die gene waar je bevriend mee wilt worden missies te voltooien. In vorige fases was het nog snel gedaan om vriendschap te sluiten. Vanaf nu moet je er ook echt iets voor doen! Uiteindelijk als je ver genoeg bent gegroeid, zul je eigenlijk een soort god over het hele universum spelen. Je hebt echt talloze dingen om te doen. 




Het spel is niet heel erg lastig. Je zult er zeker wel veel tijd in steken, maar het is eigenlijk gemaakt voor beginnende gamers. Het is dus zeker wel geschikt voor mij, waar ik erg blij mee ben. Je hebt een gemakkelijke besturen die niet ingewikkeld in elkaar ligt en de moeilijkheidsgraad is niet te hoog. 
Verder zit het spel erg mooi in elkaar. Het is erg kleurrijk wat gewoon echt perfect is voor mij! Dat zul je ook vast wel weten als je mij een beetje kent. Alles zit echt heel mooi in elkaar. 

Door dit alles geef ik dit spel toch zeker wel een 8. Ik vind het echt een super spel!

Het spel is voor €9,99 verkrijgbaar op Origin.
Origin kun je hier gratis downloaden: http://ea-origin.nl.softonic.com/















Geen opmerkingen:

Een reactie posten